Ressel.dk

Bornholm "Østersøens perle."

Lunderskov Møbelfabriks historie

Lunderskov Møbelfabrik er grundlagt i 1940 af Ejner Lorentzen og Skouboe. Lunderskov Møbelfabrik havde især succes med at producere kakkel-sofaborde. Da danskerne endelig indså, hvor grimme disse borde var, havde LM, som fabrikken hed i forkortelse, ikke mere at lave. LM Camping og LM Glasfiber opstod omkring 1956 som to selvstændige firmaer med Lorentzen som direktør for LM Camping og og Skouboe for LM Glasfiber. Ejerforholdet kender jeg ikke til udover at Lorentzen vist nok havde en aktieandel i LM Glasfiber. Indehaveren Aage Skouboe slog med succes over på campingvogne. I starten krydsfiner, og senere det nye materiale glasfiber, der også var et unikt materiale til sejlbåde, som blev det, LM begyndte at producere, da campingvognsmarkedet blev for trangt. Bådeventyret røg ind i en lavkonjunktur. Hvad nu? Jo glasfiber egnede sig godt til vinger på de vindmøller, som entreprenante smede var gået i gang med at fabrikere. Dette er i korte træk historien bag et af områdets største industrieventyr, LM Glasfiber, der i dag er verdens største producent af møllevinger.
Vores båd Henriette af Rønne

Båden Henriette er en LM23 bygget 1970 af Lunderskov Møbelfabrik. Båden så sådan ud da jeg kom hjem med den sidst på sommeren 2004.Båden havde en nyere Volvo Penta MD2010 motor, ældre gps anlæg som kun virkede hver 2 gang, et kompas samt en kølebox med køling som afgav en del støj Hvergang jeg var ude at sejle var der et eller andet elektrisk som ikke virkede som jeg så kunne bruge en masse tid på at fejlfinde i det elektriske net.

Sensommer 2004

LM 23 efterår 2004

Sommer 2005

Båden sommer 2005

Jeg brugte så vinteren 2004-2005 på at renovere den.
Jeg har lavet følgende ved båden i 04-05: Ny maling udvendig, Nye ruder til kahytten, Nye gummilister, Nyt elektrisk system i hele båden, I sat ekstra batteri til forbrug med skillerelæ og sat impuls lader i, Lakeret det meste indvendig, Repereret dele af træværk som var defekt. Båden har fået en redningsflåde, Kortplotter, nyt gulvtæppe i kahytten. Jeg har lavet en ankerbrønd, skiftet skylight renoveret både vinter og sommer cockpit pressening

Jeg har lavet følgende ved båden 06: Radar monteret, Kølskab i sat, Varmeanlæg fra motor monteret og jeg har lavet om på søgelænders fastgørelse til skrovet så det kan spændes ude fra. Vi har også lagt nyt gulv + gulvbelægningude agter

Jeg har lavet følgende i vinteren 07/08: Sat et nyt elektrisk toilet i og monteret en ny VHF samt rep. af ropinden og erstattet taglemmen over kahytten med en i træ.

Vinteren 08/09 havde jeg ikke de store planer om at lave noget men da jeg havde uinviterede gæster nytårsnat som havde lavet en del ulykker bliver det alligevet til noget der skal laves. Mere om det senere.

Netavisen Bornholm.nu

29. september 2022

Seneste nyheder på Bornholm.nu


Copyright © 2013. All Rights Reserved - Hans Ressel.